TT ULTRA 53D DARI ORGA MOUNTAINWORKS

Akhirnya, selepas 5 tahun proses R&D, Orga Mountainworks yang berpengkalan di Melaka mengeluarkan model pertama backpack mereka. R&D pun dah makan tahun, korang boleh bayangkan macam mana dia punya kualiti.

1

Berkapasiti 53L, backpack ni dijahit tangan oleh founder Orga Mountainworks sendiri. Hanya 5 unit dikeluarkan setiap bulan. Bila ditanya kenapa tak upah je mana-mana tukang jahit, beliau jawap belum jumpa lagi tukang jahit yang lepas dia punya QC check. Detail betul abang Orga untuk memastikan backpack yang dibuat betul-betul berkualiti.

TT Ultra 53D diperbuat daripada material cuben menjadikan backpack ni jatuh dalam kategori ultralight backpack dengan berat hanya 830g. Tapi walaupun ringan, material cuben adalah tahan lasak, kalis air dan tahan UV serta tahan bahan kimia (UV & chemical resistant). Woah!

Backpack ni dibuat khas untuk iklim hutan hujan tropika di mana kita sedia maklum yang negara kita menerima hujan sepanjang tahun. Dengan weatherproof construction dimana hanya terdapat tiga (3) seams (tempat jahitan) menjadikan backpack ni kurang point of water entry. Seams ni pulak dijahit menggunakan teknik bond-sew-bond menjadikan air memang tak boleh nak masuk melalui seams ni. Woah! Woah!

7

Dari segi backsystem, Orga Mountainworks menggunakan sistem yang dibangunkan sendiri iaitu Single Bar Suspension atau mereka namakan sebagai Tarkul Backsystem. Padding pulak menggunakan super ventilated see–thru 3D mesh untuk breathability yang optimum dan quick dry.

Untuk load distribution yang efektif, Orga Mountainworks menghasilkan hipbelt dengan sistem SALT-Spherical Align Load Transfer (patent pending). Dengan sistem ni, hipbelt TT Ultra 53D boleh berpusing 360° pada paksi x & y dan 22° pada paksi z. Ini menjadikan pergerakan lebih smooth semasa menggunakan backpack ni.

Dalam banyak-banyak features, kami rasa features paling awesome adalah sistem Modular7 (patent pending). TT Ultra 53D adalah backpack yang modular dimana hampir kesemua bahagian utama backpack ini boleh ditanggalkan dan dipasangkan semula (attach/detach). Terdapat 7 bahagian yang boleh ditanggalkan – main body, top lid , pack bottom, body frame, shoulder strap, backpad and hipbelt.

3

Sistem Modular7 ini menjadikan backpack ni senang nak maintain dan boleh digunakan ikut kesesuaian trek dan boleh dipadankan dengan aksesori-aksesori lain keluaran Orga Mountainworks. Antara aksesori yang available sekarang adalah chest strap, framesheet, parang holder, water bottle holder, hipbelt pocket, Orga SP, outer mesh and mesh daypack.


Kesimpulannya, dengan backpack yang revolutionary ni, sebagai rakyat Malaysia, Jenoba Outdoor sangat berbangga dengan Orga Mountainworks yang berjaya menghasilkan backpack berjenama dan buatan Malaysia. Way to go Orga Mountainworks!

Full spec TT Ultra 53D

Manufacturer – Orga Mountainworks
Model – TT Ultra 53 D
Backsystem – Tarkul Backsystem (Single Bar Suspension)

Capacity
~ 53 Liter

Weight
~ 830g

Pack Design
~ Minimal, simple and clean design.
~ Less seam weatherproof construction. Only centre of main body sewn.

Pack Features
~ Dyneema (cuben fiber) main body – the strongest fiber in the world which 15 times stronger than high-quality steel, ultra lightweight, extremely durable, waterproof and resistant to UV and chemicals
~ Modular7 (patent pending) pack construction– pack can disassembled to 7part; the main body, top lid , pack bottom, body frame, shoulder strap, backpad and hipbelt.
~ Backpad – super ventilated see–thru 3D mesh cushioning for a jetcool breathable back body and quick dry effect.
~ Hipbelt – SALT-Spherical Align Load Transfer (patent pending) hipbelt configuration that can pivoting 360° at axis x,y and 22° at axis z which allow free hip movement while alligning the load to centre of gravity effectively.
~ Accessories – Lots of module can attach.
~ Shoulder Strap – unisex S shape with 3 way adjustment level to support your neck
~ Adjustable torso 16”-19.5” backsystem.
~ Top and bottom loading with roll top closure.
~ Pack load-lifter included.

Accessories
~ chest strap, framesheet, parang holder, water bottle holder, hipbelt pocket, Orga SP, outer mesh and mesh daypack. Many modules will release in future.

Fabric Material
~Dyneema Composite Fabric ( Cuben Fiber ) – Made in USA
~Dimension Polyant Xpac VX42 – Made in Germany
~CSM ( Hypalon ) – Made in Korea
~Nylon Ripstop – Made in UK

Hardware Material
~ITW Nexus buckle
~Nylon webbing
~YKK hook and loop
~YKK zip(for mesh daypack)

Bodyframe Material
~Aircraft grade aluminium
~Kydex

Thread
~Rasant 75

Artisanally handmade in The Historical City of Malacca, Malaysia – UNESCO World Heritage Site.

Backpack ini berharga RM 1,499.00 dan boleh dibeli di FB Page Orga Mountainworks. PM direct Page FB tu.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s