ORGA MOUNTAINWORKS: DESIGN IN MALACCA, MADE IN GERMANY

Jenoba Outdoor rasa sangat berbangga kerana dapat interview founder dan designer backpack Orga Mountainworks (OMW) dan bertanyakan beberapa soalan mengenai sistem backpack.

OMW adalah sebuah jenama backpack yang dibangunkan oleh saudara Orga yang beroperasi di Melaka. Ikuti temubual kami bersama beliau.

Jenoba Outdoor (JO):
Salam bang Orga. Orga Mountainworks ada berapa model beg bang?

Orga:
OMW ada 3 siri backsystem. Pemuras, Istinggar dan Tarkul. Pemuras ada 2 model sekarang ni, 47L dan 27L. Tarkul akan keluar 1 model seminggu dua ni.

Pemuras dengan sistem frame 2 strut bar dengan gantungan separuh pada main body dan separuh pada backpanel bag.

WhatsApp Image 2017-04-12 at 12.04.41 PM

Backsystem Pemuras

Tarkul dengan sistem frame single bar dengan gantungan sepenuhnya pada main body dan pivoting ke hipbelt secara spherical iaitu dinamik pd axis X dan Y manakala 22° ke axis z.

Istinggar dengan sistem 2 strut bar dengan gantungan sepenuhnya pada backpanel bag dan gantungan load secara hauler.

Konsep design ialah sebuah modular bag yang clean, simple dan tidak overbuilt. Basic featuresnya ialah light weight, waterproof dan dynamic pivoting hipbelt.

JO:
Apa strength setiap backsystem OMW bang? Increase air flow? Effective load distribution? Atau ergonomic?

Orga:
Back pad dibuat dgn 6mm thick and hole foam diapit 3d mesh di depan dgn X-ply mesh dibelakang untuk effective air flow.

Load distribution secara pivoting ke tengah hipbelt menumpu ke iliac crest utk stability dan move point of gravity ke depan.

Ergonomic tu advantage features pada modular bag. Banyak point untuk attachment walking pole, parang etc. Banyak efektif untuk human movement.

15094935_1232262533528879_8401372036243202324_n

Model TT dengan detachable parang attachment. Kualiti international dengan local features.

JO:
Macam mana dynamic pivoting boleh increase stability bang?

Orga:
Sebab load semua tumpu ke hipbelt yg ada frame ke iliac crest. Bila load dah agih ke depan, titik graviti badan danload kedepan sikitla. Jadi tu yang tambah stability. Sistem Tarkul, high end dari OMW.

JO:
Dynamic pivoting ni konsep sama macam Macpac ke bang?

Orga:
Ciri sama konsep lain kot. Macpac lebih ke shoulder harness pivot, OMW lebih ke hipbelt harness. Macpac punya pivoting bagus cuma kena dia extra weight sikit.

JO:
Aha. Menarik. Adakah dengan dynamic pivot ni, beg akan maintain pada 1 posisi walaupun body kita bergerak?

Orga:
Bagaimana cun pon sistem, beg akan bergerak. Tapi kita minimakan dengan cara agihkan load ke satu point ke tengah badan.

Memang plan bila free, nk buat road tour klinik beg.

JO:
Cun ni bang. Jenoba support usaha ni.

Orga:
Tunggu version baru TT ni.

JO:
Beress. Soalan last bang. Semua back system OMW jenis adjustable torso atau fix?

Orga:
Yang version baru ni adjustable utk torso 16′-20′. Hipbelt spherical.  Weight dlm 800g. Fabrik cuben

Guna polymer spherical bearing connect main frame ke hipbelt. Design in Melaka, made in Germany.

Modular. Boleh tukar-tukar modul. lebih kurang macam henset yang bole tukar-tukar cover.

JO:
Wow! Complete freedom of motion. Lagi stabil la kan?

Orga:
Hipbelt bole ikut frame pinggang, buntut tonggek ke takde buntut ke takde problem.

JO:
Haha. Kemas bang. Terima kasih.

Orga:
Sama-sama.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s