VIDEO: CARA MUDAH MEMILIH BACKPACK

 

  1. Saiz beg bergantung kepada jenis trip.
  2. Untuk daypack, saiz 18-30L dah cukup. Untuk trip overnight at least kena pakai 45L.
  3. Selain dari isipadu beg (L), kena pilih beg berdasarkan panjang torso. Nak kira panjang torso ni nanti myjenoba buat entry lain. Biasanya beg daypack tak boleh adjust torso length. Backpack yang besar (45L ke atas) biasanya boleh adjust torso length.
  4. Hip belt dan sternum strap tu penting untuk load distribution.
  5. Beg kecik biasanya load akan diletak sepenuhnya atas bahu.
  6. Beg besar akan seragamkan load antara bahu dan pinggul. Sebab tu penting untuk anda pakai hip belt dengan ketat dan selesa.
  7. Backpack yang besar biasanya ada ruang ventilation antara beg dan badan. Kalau beg tu melekap kat badan, badan jadi panas dan tak selesa nak pikul.
Advertisements