5 Jenis Trekking Yang Anda Wajib Tahu

Trekking ni ada banyak jenis. Dan bukan semua jenis trekking sesuai dengan semua orang. Bergantung kepada fitness level dan experience korang. Myjenoba list kan 5 jenis trekking berserta ciri-cirinya yang anda wajib tahu.

 

1. Normal Day Trip / Day Pack
Definisi: Any trip yang berjalan pada waktu siang. Normal trekking hours dalam 6 ke 8 jam. Tapi maksimum boleh pergi sampai 12 jam. Lebih 12 jam kita tak panggil normal dah. Kita panggil compress.
Peralatan: Basic equipment. eg: backpack 20L, 1st aid, headlamp, cutting tool (pisau/parang), headlamp dan alat komunikasi.
Makanan: biasanya bungkus untuk lunch kalau trip sampai petang. bawak kudapan dan air secukupnya
Fitness: Bergantung kepada jenis trek. Biasanya level beginner pun dah boleh buat day pack macam di broga, datuk, bukit keluang.
Group size: minimum 3 orang
Minimum Experience: Beginner

 

2. Normal Overnight trip
Definition: Any trip yang perlu bermalam. Minimum 2 hari 1 malam. Maximum 12 jam trekking pada waktu siang. Lebih 12 jam dikira compress trip.
Peralatan: Macam daypack. Tambah kelengkapan tidur macam sleeping bag, flysheet dan kelengkapan memasak.
Makanan: Bergantung kepada jangkamasa trip. Recommended satu hari 3 kali heavy meal (breakfast, lunch, dinner)
Fitness: moderate to fit
Group Size: Minimum 3
Minimum Experience: Beginner

 

3. Compress Trip
Definition: Trip yang bertujuan memendekkan bilangan hari trip. Dari 3h1m jadi 2h1m, 4h3m jadi 3h2m, etc etc. Berjalan lebih daripada 12jam sehari dan biasanya akan night walk.
Peralatan: Sama macam normal overnight trip
Makanan: bergantung kepada jangkamasa trip. satu hari 3x heavy meal (bfast, lunch, dinner)
Fitness: very fit
Group size: minimum 3
Minimum Experience: Moderate to High

 

4. Ultralight
Definition: Trip yang bertujuan memendekkan bilangan hari trip. Dari 3h1m jadi 2h1m, 4h3m jadi 3h2m, etc etc. Dengan cara meringankan beban agar boleh berjalan (berlari) dengan lebih laju dan jauh.
Peralatan: Sama macam normal overnight trip
Makanan: bergantung kepada jangkamasa trip. Satu hari 3 kali heavy meal (breakfast, lunch, dinner). Biasanya makanan untuk trip ni sangat minimalis. Nasi dan serunding contohnya.
Fitness: very fit
Group Size: minimum 3
Minimum Experience: High

 

5. Rintis/Sondol
Definition: Trip yang bertujuan mencari laluan baru atau membuka laluan yang sudah lama tidak digunakan.
Peralatan: Sama macam normal overnight trip. Tambahan peta topo, kompas dan GPS.
Makanan: Bergantung kepada jangkamasa trip. Satu hari 3 kali heavy meal (breakfast, lunch, dinner)
Fitness: very fit
Group Size: minimum 3
Minimum Experience: High

 

Bila dah faham tentang 5 jenis trekking ni, senang korang nak decide boleh join atau tak sesuatu trip tu.

Contoh: Dalam tentatif program tulis berjalan sampai pukul 12 malam dan serta merta anda tahu tu trip compress. Jadi anda kena ada at least moderate fitness dan experience untuk join trip tersebut.

 

 

Advertisements